Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 – Zboża zawierające gluten;
2 – Skorupiaki i produkty pochodne;
3 – Jaja i produkty pochodne;
4 – Ryby i produkty pochodne;
5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 – Soja i produkty pochodne;
7 – Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;(migdały , laskowe , włoskie ,nerkowce)
9 – Seler i produkty pochodne;
10 – Gorczyca i produkty pochodne;
11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne
12 – Dwutlenek siarki;( owoce suszone np: morele)
13 – Łubin;
14 – Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka,kminek, chili , cury , czosnek granulowany,. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.